Avbetalning lån kalkylator

Miniräknare logo

Räkna ut avbetalning på lån

Hur lång tid tar det att betala av ett lån? Vad blir räntekostnaden? Prova här!

Lånesumman: Räntesats: Avbetalning per månad:

Hur fungerar avbetalningskalkylatorn

Skriv in din lånesumma, räntesats i procent och hur mycket du skall amortera varje månad och tryck på knappen för att räkna ut hur lång tid det tar att betala av lånet. Svaret från kalkylatorn är i år och månad. Lånekalkylen ger dig en uppskattning av hur lång tid det tar att betala av ett lån. En nyhet i lånekalkylatorn är att man nu kan se total räntekostnad för lånet. Så nu vet du hur mycket du betalar till banken eller långivaren i slutändan.

Hur funkar avbetalning?

När man tar ett lån måste man betala av det, detta kallas även amortering. Amortera gör man vanligtvis varje månad på ett bolån. Eftersom det läggs på ränta varje månad(iaf i denna räknare) så måste man räkna upp beloppet vid varje inbetalning. Detta är långsamt att göra för hand så denna räknare tar snabbt fram hur lång tid det tar att betala av ett lån.

Amortering och avbetalning

Slutsumman på ett lån blir lägre ju fortare du amorterar. Med slutsumman menas det man totalt betalar in i räntor och själva lånesumman(det du amorterar av på) på ett lån. Ju större summa du lånar desto högre blir räntekostnaden. Det är bl.a. därför som man infört krav på amortering av bostäder eftersom att det handlar om så stora summor att folk riskerar hela sin ekonomi om räntorna stiger för mycket. Som ett exempel så kostar 1 miljon i lån 10 000 om året per procent. Om man går från en ränta på säg 1% till 5% så går man från en månatlig räntekostnad på 833:- till 4 166:- på en miljon i lån. Om man däremot amorterat ner lånet till 500 000:- så stiger bara räntekostnaden till 2083:-. Har man 5 miljoner i lån så går man från 4166:- till 20 833:- i månaden. Men om man amorterat bort säg 1 miljon så har man istället bara ökat räntekostnaden till 16 666:-. Med andra ord så sänker man risken i sin privata ekonomi om man amorterar ner sina lån.

Amortering

Att betala av på en skuld kallas också för att amortera. Amortering kan ske på lite olika sätt. I räknare ovan används så kallad rak amortering, dvs man betalar en bestämd summa varje månad. Då betar man av lånet och den ränta som läggs på successivt.

Lån kuriosa

Lånesystemen kommer från de gamla grekerna och Romarna för cirka 3000 år sedan. Ett av de äldsta sätten att låna ut var via en klassisk pantbank, där man tog något från ägaren som säkerhet.