Räkna ut dagsböter

Miniräknare logo

Beräkna dagsbötesbelopp

Antal dagsböter: Din månadslön(innan skatt): Antal barn: Förmögenhet:

Hur räknas dagsböter ut?

Här ovan kan du räkna ut dagsböter ungefärligt. Uträkningen baseras på följande dokument Riksåklagarens riktlinjer RåR 2007:2. Hur allvarligt brottet är bestämmer hur många dagsböter som skall betalas. Hur stor varje dagsbot är bestäms av den bötfälldes ekonomi. Antalet dagsböter kan vara mellan 30 och 150 till antalet, men om man bötfälls för flera brott samtidigt kan det stiga till 200 stycken. Sedan tas ett antal parametrar in för dagsbotens storlek bl.a. årsinkomst, förmögenhet, antal barn och nettoskuldbörda. Dagsböter kan även jämkas(minskas) om den bötfällde begått ett brott av ringa karaktär och har väldigt dålig ekonomi. Minsta belopp som kan utdömas är 750:-. Den maximala dagsboten är på 1000:- och den minsta på 50:- vilket betyder att det maximala bötesbeloppet ligger på 200000:- och det minsta(förutsatt att det inte jämkas) på 1500:-. Observera att räknaren kalkylatorn ovan är ett ungefärligt mått eftersom dokumentet endast är en vägledning, det är domstolen som fastslår summan. Beräkningen tar heller inte hänsyn till eventuell jämkning.

Den beräknade årsinkomsten reduceras med 20 % på det som ligger över den såkallade skiktgränsen som revideras varje år. För 2023 har skiktgränsen stigit till 598 500 kronor. Kalkylatorn är uppdaterad med detta belopp.

Vad innebär dagsböter?

Dagsböter innebär att den bötfällde betalar pengar som straff för ett brott. Man får ett betalningskrav och ett visst antal dagar på sig att betala dagsböter. Betalar man inte så hamnar ärendet hos Kronofogden som kan komma och utmäta något i den bötfälldes hem. Man kan också få betalningsanmärkning vilket kan göra det svårare att få lån om man inte betalar i tid. Pengarna som man betalar för dagsböter går till staten.

Bötesbelopp

Ett par exempel från nätet där dagsböter dömts ut.

En 60-årig man i Allum dömdes för ringa stöld(snatteri) 2022 av ett par handskar 299:- och ett mobilskal på 199:-. Bötern blev på 16000:-, dagsboten var på 400:- och antalet dagsböter var på 40.

En tjej i Kungälv som var i 15-årsålder snattade smink och chokladkaka till ett värde av 665:- i Mars 2022. Påföljden blev 40 dagsböter om 50:- dvs en summa på 2000:-

I dom båda exemplen ovan kan man se en klar skillnad mellan den 60-åriga mannen och tjejen som fick betala väldigt olika summor för samma typ av brott. Den unga tjejen ansågs troligen inte kunna betala så mycket och botens storlek hamnade då på minimibelopet 50:-. Den äldre mannen med god ekonomi fick finna sig i att betala betydligt mer.