Effektiv ränta kalkylator

Miniräknare logo

Räkna på den effektiva räntan

Vad är den effektiva räntan. Det kan du räkna ut här. Skriv in avgift och storlek på lån.

Lånesumman(kronor): Totalkostnad(summa avgifter): Återbetalningstid(dagar):

Effektiv ränta

I kalkylatorn ovan kan du räkna ut den effektiva räntan. Skriv in summan på lånet, summan av alla avgifter och återbetalningstiden i dagar.

Vad är egentligen den effektiva räntan?

Den effektiva räntan är ett mått på kostnaden för en kredit eller lån, uttryckt som en årlig ränta på kreditbeloppet. Kostnaden för lånet avser alla kostnader t.ex. uppläggningsavgift eller avi-avgift. Den effektiva ränta är ett mått för att kunna jämföra lån med olika nominella räntor, räntor som inte inkluderar avgifter och på så vis ofta är mindre än den effektiva räntan. Ofta är den nominella räntan dessutom en årsränta och kan på så vis skilja sig markant från den effektiva räntan om ett lån har kort avbetalningstid, t.ex. så kallade sms-lån eller mobillån. Dessa krediter kanske har en löptid på 30 dagar och då skjuter den effektiva räntan i höjden. Prova gärna i kalkylatorn ovan vad som händer med ett lån som om det skall betalas på 30 eller 60 dagar med samma lån och avgifter.

Sms-lån och andra konsumentkrediter regleras av Konsumentkreditlag (2010:1846).

Beräkningen av den effektiva räntan är fastställd inom EU och går att skönja i Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/48/EG av den 23 april 2008 om konsumentkreditavtal och om upphävande av rådets direktiv 87/102/EEG