Lön efter skatt kalkylator

Miniräknare logo

Räkna ut lön efter skatt 2024

Här kan du räkna ut din lön efter skatt med vår löneräknare.

Nuvarande lön: Din hemkommun: Medlem i Svenska Kyrkan:

Löneökning: %(ex 4.4 el -10)

Lön efter skatt 2024

Uppdatering 2023-12-15 ang lön efter skatt 2024

De nya skatetabellerna för 2024 publicerades idag, så nu kan du titta på hur din lön blir för 2024 med undantag för public service avgiften som inte är publicerad än.

-

Lönesnurran utgår alltså från skiktgräns och prisbasbelopp för 2024 som hamnar på 57 300:- och nu med 2024 års skattetabeller och avgifter. 2024 sänks skatten i 23 kommuner och höjdes i 13.

Skattetabellerna för 2024 är nu klara. ÅÅterkommer med kommentar om detta

Basbeloppet stiger under 2024 med 9,1 procent och landar på 57 300:-. Basbeloppet påverkar grundavdraget och jobbskatteavdraget. Skiktgränsen räknas också ut efter KPI och den kommer att landa på 598 500:- även 2024 vilket påverkar löner över 60 000:-. Prova gärna själv i kalkylatorn ovan för att se hur din lön kommer att påverkas av detta. Jämför med hur lönen såg ut 2022 genom att byta årtal ovan.

En annan sak som också påverkade lönen under 2023 är avtalsrörelsen mellan arbetsgivarna och facken. Avtalet slutade på en ökning över 2 år med 7,3 %. Detta på grund av den höga inflationen som varit under 2022 och fortsätter under 2023. 2023 blir alltså löneökningen 4,1 %. Du kan nu själv testa vad din lön blir efter höjningen genom att sätta in en procentsats i Löneöknings fältet i kalkylatorn.

Relativt nytt i lönekalkylatorn är alltså att man nu kan skriva in löneökning t.ex. årets lönerevision på 4.1 procent. Eller om man skall gå ner i tid för att vara föräldraledig eller liknande kan man skriva ett negativt tal -10 % vilket då motsvarar att man jobbar 90 %.

Hur räknar man ut lön efter skatt?

Hur räknar man egentligen ut lön efter skatt och vad får jag ut efter skatt? Att räkna ut skatt är en invecklad process som beskrivs nedan. Om du vill räkna ut din skatt och vad du får ut i lön efter skatt så skriv in bruttolön, hemkommun och ev medlemskap i svenska kyrkan i våran lönekalkylator ovan, så räknar vi ut den åt dig direkt. Bör påpekas att räknaren ovan bara är till för personer som är yngre än 65 år. Det är andra regler som gäller om man är äldre än så. Beräkningen gäller heller inte sjömän som har lite andra regler.

I Sverige betalar man som bekant skatt på sin lön, detta finansierar i sin tur välfärden(sjukvård, skola, äldreomsorg e.t.c.). Förutom skatt betalar vi också några avgifter t.ex. den för public service som har hand om de statliga/regionala Radio och TV kanalerna. Dessa avgifter ingår i kalkylatorns uträkning ovan.

Kommunal och landstingsskatt

Den största delen som betalas in av arbetsgivaren till skatteverket(man behöver inte göra detta själv) är kommunalskatten och näst efter den landstingsskatten. Dessa brukar klumpas ihop och hamna på runt 30% av lönen, beroende på vilken kommun du bor i. Du väljer kommun i rull-listan ovan i vår lön efter skatt räknare för att få korrekt skattesats.

Grundavdrag

Men innan skatten dras skall man dra av det så kallade grundavdraget från bruttolönen. Brutto i det här fallet betyder lönen innan skatt, avgifter och avdrag. Så skatten dras från din bruttolön efter man tagit bort grundavdraget. Du kan se i räknaren under "Avdrag" hur stort ditt grundavdrag är.

Jobbskatteavdrag

2007 infördes jobbskatteavdraget som är ett avdrag som görs på kommunalskatten, dvs man minskar på själva skattesumman som man skall betala in och du behåller mer i plånboken. Detta avdrag kompenserar sedan staten kommunerna för så det betyder alltså att din kommun inte får minskade intäkter p.g.a. jobbskatteavdraget. Jobbskatteavdraget är olika stort för olika inkomster. Det stiger för inkomster från 0 upp till 33000 kr i månaden. Sen ligger det fast upp till en månadslön på 54 000 var efter det sjunker och försvinner helt om man har en lön över 147 000 i månaden.

Statlig inkomstskatt

Den statliga inkomstskatten betalas bara av dom som har en årslön som hamnar över den så kallade "skiktgränsen". 2023 är skiktgränsen 598 500 kr vilket motsvarar en lön på ca 49 875 kr i månaden. 2024 blir skiktgränsen också 598 500 kr eftersom regeringen beslutat att pausa den årliga uppräkningen. Allt man tjänar över skiktgränsen på den beskattningsbara förvärvsinkomsten tar staten ut en skatt på 20% på. Bör nämnas att den beskattningsbara förvärvsinkomsten är inkomsten efter grundavdraget. Detta innebär att det som kallas för marginalskatt tar ett skutt upp från ca 30 till 50 procent när man kommer över skiktgränsen. Med marginalskatt menas den skatt som du betalar på din "sist intjänade tusenlapp". Fram till 2020 fanns även det som kallades för "värnskatten"(25% för årsinkomster över 700k), men den är nu som sagt borttagen.

Kyrkoavgift

Alla som är medlemmar i Svenska Kyrkan betalar något som kallas kyrkoavgift. Kyrkoavgiften varierar beroende på vilken församling man tillhör. Ovan kan du kryssa i om du är medlem i Svenska Kyrkan och utifrån den kommun du bor i kan du leta upp din församling. Kyrkoavgiften används inom kyrkan till olika saker, prästlöner, körverksamhet , byggnadsvård osv. Man kan gå ur Svenska Kyrkan och då behöver man inte betala Kyrkoavgiften mer.

Begravningsavgift

En annan avgift som alla måste betala är begravningsavgiften som är den samma i stort sätt hela landet. Det är Svenska Kyrkan som är ansvariga för begravningsverksamheten(förutom i Stockholm och Tranås där kommunen har ansvaret) och avgiften går till att sköta gravar, kremering etc.

Skattereduktion förvärvsinkomst

Sedan 2021 får alla som har en årsinkomst högre än 40 000 skattereduktion på förvärvsinkomst. Den är på högst 1500:- 2022. Den intresserade kan läsa mer här Skattereduktion på förvärvsinkomster.

Arbetsgivaravgift

Arbetsgivaravgift är något som arbetsgivaren betalar till skatteverket ovan på din bruttolön. Den ligger på 31.42 procent av din bruttolön och är inte något som du som arbetstagare behöver tänka så mycket på. Om du däremot vill anställa någon kan det vara desto viktigare att ta höjd för. I beräkningen ovan kan du se hur stor arbetsgivaravgiften är och vad din lön kostar arbetsgivaren. Arbetsgivaravgiften genererar mer än en fjärdedel av den offentliga sektorns skatteintäkter.

Höja lönen

Det mest effektiva sättet att höja sin lön är att byta jobb. Statistik från Svenska Ingenjörer visar att genomsnittet på löneökningen för de ingenjörer som stannade på sitt jobb var 5 % medans dom som bytte fick i genomsnitt 12 % högre lön. Det samma gäller för många andra yrkesgrupper. Anledningen till att det är enklare att få en högre lön någon annanstans är att på en arbetsplats sätts lönerna för de redan anställda utifrån en lagd budget och har vissa begränsande regler som "märket" och liknande. Som nyanställd ses man utifrån ett annat perspektiv, du skall byta jobb och det måste ju vara värt dig mödan att byta jobb. Arbetsplatsen måste verka attraktiv för att kunna anställa kompetent personal så då är en högre lön ett sätt att locka till sig arbetskraft.