Räkna ut moms

Miniräknare logo

Moms kalkylator

I Sverige har vi mervärdesskatt även kallt moms. Här kan du räkna ut moms med olika momssatser.

Skriv in priset: Är det inklusive eller exklusive moms? Vilken momssats?

Moms räknare funktion

Hur använder man momskalkylatorn ovan? Skriv först in priset på varan. Välj sedan om priset är inklusive moms eller exklusive moms. Monsräknaren räknar ut procent på den procentsats som momssatsen ligger på. Inklusive betyder i det här fallet att momsen redan är inbakat i priset, du får då reda på priset utan moms och hur stor del som var moms. Exklusive moms betyder det motsatta, du har ett pris på en vara som du vill lägga på moms på. Du får då veta vad priset blir om man lägger på momsen.

Du kan sen lägga vilken momssats du vill ha. 25 % , 12 % eller 6 % som är dom momssatser som vi har i Sverige idag.

Moms vad är det?

Mervärdesskatt eller moms som man brukar kalla det är en skatt vi har i Sverige på konsumtion. Det är med andra ord en skatt på det man köper i t.ex. affären. Moms finns i dom flesta industriländer idag.

Inom EU bygger lagstiftningen runt moms på gemensamma direktiv, men skiljer sig åt mellan länderna. I Sverige har vi tre olika momssatser, den allmänna momssatsen 25%, reducerad sats 12% och starkt reducerad sats 6%, sen finns det också vissa tjänster som är helt momsbefriade t.ex. bostadshyror och avgifter för läkarbesök. Den allra vanligaste momssatsen är dock den allmänna på 25%, den gäller för de flesta varorna. Livsmedel, camping- och hotellverksamhet har den reducerade momssatsen 12%. Konserter, teaterbiljetter, nyhetstidningar, böcker, resor och idrottsverksamhet har den starkt reducerade procentsatsen 6%.

I kalkylatorn ovan kan du räkna ut vad saker kostar med(inklusive) eller utan(exklusive) moms snabbt ock enkelt. Ta en titt på ditt kvitto nästa gång du är och handlar så kan du kolla hur mycket du betala i moms och vilka satser som gäller för det du köpt.

Moms historia

Moms infördes i Sverige 1969 och ersatte "oms" skatten även kallad "den allmänna varuskatten". Inkomsten från moms till statens kassa var 2019 461,8 miljarder.

Hur räknar man ut moms?

Om du vill sälja något och har en momssats på 6 % så gör så här 6 / 100 = 0.06. Lägg sedan till "det hela" dvs 1 + 0.06 = 1.06 och sen tar du och multiplicerar det med ditt tilltänkta pris. Säga att du skall sälja något för 500:- då för du lägga på momsen på det genom att multiplicera med 1.06 vilket blir 530:- vilket blir det pris som kunderna får betala i butik.

Räkna ut moms baklänges

Anta att du köpt något för 500 inklusive moms och vill ta reda på vad grundpriset var. Då tar du momssatsen och gör om den till en andel genom att dividera med hundra. Säg att du köpt något som har 25 % moms, för att då ta reda på hur mycket det kostade innan moms tar du 25 / 100 = 0.25 och lägger till 1 -> 1.25. Andelen dividerar du sen med priset. Om priset är 500:- så tar du 500 / 1.25 = 400. 400 kronor var alltså priset exklusive moms och momsen var således 100:- p.g.a. 500 - 400 = 100.

Svenska momssatser

Moms i andra länder

Momsen i Sverige är relativt hög, i Europa är det endast Ungern som har högre moms på 27 %. Snittet i Europa ligger på 21 %.