Ränta på ränta

Miniräknare logo

Ränta på ränta kalkylator

Räkna ut din ränta på ränta effekt här med eller utan månatliga insättningar.

Ränta per år i procent %: Startkapital: Månadssparande kr: Hur länge (antal år):

Hur mycket kan man tjäna på ränta på ränta?

Allt beror på hur mycket du börjar med och hur mycket du sparar per månad och till vilken ränta. Över tid så blir det en hel del. Det fina med ränta på ränta är att den ränta du tjänar varje år(kalkylatorn betalar ut ränta i slutet av varje år) följer sas med över till nästa år, du har då en större summa eftersom räntan betalats ut. Nästkommande år får du alltså ränta PÅ RÄNTAN, därav uttrycket "ränta på ränta".

Hur fungerar ränta på ränta?

Ränta på ränta är en långsiktig sparform i fonder/aktier eller sparkonto på bank. Det fina med ränta på ränta är inte bara att det att du får ränta på ditt instoppade sparkapital utan även får ränta på den avkastning som förgående ränta gav. Pengarna växer alltså snabbare över tid än om de bara låg utan ränta. Nu 2023 har det ju dessutom blivit högre räntor på sparkonton igen efter att det i många år varit låga procentsatser, så om man vill ha en väldigt trygg och säker sparform som dessutom ger avkastning så är sparkonto ett alternativ som man kan kolla på. Om du istället sparar i fonder och aktier med avkastning är risken högre men vinsten kan potentiellt sätt bli högre än vad du kan få från ett sparkonto i dagsläget. Nu har ju börsen gått ner kraftigt i år så man måste alltid ta det i beaktande, det finns inga garantier att man får tillbaka det man investerar i fonder och aktier eller att de för den delen skall växa. Fonder och aktier kan också bli mindre värda och då förlorar du dina pengar. Men det gör du inte om du har pengarna på ett sparkonto.

Hur fungerar ränta på ränta uträkningen?

Varje år som går förs den ackumulerade räntan in på kontot tillsammans med insparat kapital, om du har pengarna på ett sparkonto med ränta. Vissa sparformer får ju räntan ackumulerat på andra tidsrymder t.ex. om man har ett låst sparande på 3 månader i taget, då betalas räntan ut en gång i kvartalet(har ofta en lägre ränta dock än om man binder sig på 1, 3 eller 5 år). Man brukar kunna följa hur mycket ränta man har tjänat in varje dag. Kalkylatorn har inte den funktionen än utan det här är idag mest för att se ett ungefärligt utfall av ett sparande då det kan vara vissa skillnader på de olika tidsrymderna, men det är ganska marginellt. Om du kan låsa pengarna på en längre tid får du alltså mer pengar i slutändan, men om du till exempel behöver ta ut pengar för att renovera eller köpa bil eller vad det nu kan vara så kan man spara pengarna antingen på ett sparkonto med fria uttag eller t.ex. tre månader i taget. Då får du ränta på pengarna men kan samtidigt ta ut dem när du behöver dem.

Om du sparar i aktier och fonder får du istället pengar i form av utdelning. Detta betalas då ut till ditt aktiekonto oftast kontant. För dessa pengar kan då du köpa fler aktier och på så vis få samma ränta på ränta effekt som ett sparkonto har.